Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияЛюбопитноНовини
Популярно

В Природен парк “Персина” гнездят 35 двойки къдроглави пеликани, излюпили са се и първите малки

В Природен парк (ПП) “Персина” гнездят 35 двойки от вида Къдроглав пеликан. От около две седмици са се излюпили и първите малки, съобщи за БТА Веселин Коев, заместник-директор на парка. Той отбеляза, че миналата година заради ниското ниво на река Дунав къдроглавите пеликани не са се задържали на територията на парка. Двойките, завърнали се сега, гнездят на две от трите специално построени платформи, създадени преди няколко години с помощта на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Къдроглавият пеликан е изчезнал през средата на миналия век с пресушаване на блатата на остров Персин, което е нарушило местообитанията му. През 2010-2012 г. експертите в парка започват дейности по възстановяване на колониите. Първите години работихме много, но нямаше успех, само единични птици идваха, но не се задържаха, спомня си Веселин Коев. През 2016 г. започват да гнездят първите двойки от вида Къдроглав пеликан.

За популяризиране на дейностите за съхранение на местата за почивка и гнездене на този световнозастрашен вид птица, дирекцията на ПП “Персина” провежда в две поредни години Фестивал на къдроглавия пеликан. Той се организира по проект “Животът на пеликана”, в който паркът си партнира с БДЗП и още шест международни партньори.

В ПП “Персина” се срещат различни защитени животински и растителни видове, предимно свързани с водата. Това се обяснява с факта, че паркът е разположен край река и основният хабитат, който се опазва са влажни зони и влажни гори, разказа още Коев. По думите му най-голямото богатство на “Персина” са птиците. Могат да се срещнат повече от 220 вида като голяма част от тях имат природозащитен статус.

Тук е една от най-големите колонии на вида Червеноврат гмурец – има поне 70 двойки, увеличава се популацията и на Сива гъска. В ПП “Персина” са регистрирани две двойки от вида Морски орел, които всяка година имат по едно или две малки, посочи специалистът.

Природен парк “Персина” е обявен на 4 декември 2000 година с обща площ 21 762,2 ха. Разположен е на територията на три общини: Никопол, Белене и Свищов. Създаването му е с цел да се съхранят и възстановят крайдунавски влажни зони и запазване на естественото състояние на многобройните острови. Островите влизащи в състава на парка са Никополска островна група и Комплекс Беленски острови, обявени за най-голямото по площ Рамсарско място в България. Природен парк “Персина” е едно от петдесетте орнитологично важни места в България, част от Европейската екологична мрежа “Натура 2000”.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button