Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияНовиниПрепоръчани

Ученици почистиха места за отдих край река Дунав при Белене

С поредица от инициативи в Белене е отбелязан Международният ден на Земята – 22 април. Това съобщи за БТА Светослав Врайков, младши експерт във Военния клуб в крайдунавския град.

Експерти от Басейнова дирекция “Дунавски район” направиха презентация, посветена на опазването на природата. След това ученици се включиха във велопоход до местността “Хисарлъка” и почистиха места за отдих край река Дунав, добави Врайков.

Той посочи, че дейностите са част от инициативата на Изпълнителната агенция “Военни клубове и военно-почивно дело” под наслов “Моята България – Моят роден град”. Мотото на кампанията в крайдунавския град е “Град Белене – зелен и красив”, като подкрепа оказва и местната управа.

Финалът на поредицата от събития е поставен с празничен концерт с участието на Школата за народни танци „Нашенци“ към Военния клуб и други самодейни състави.

МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА МАЙКАТА ЗЕМЯ

Отбелязва се от 2010 г. с резолюция на Общото събрание на ООН от 22 април 2009 г., за да се напомни на международната общност за пряката завимост между човека, планетата и нейните екосистеми. До 2009 г. 22 април се отбелязва като Ден на Земята, честван за първи път през 1970 г. в САЩ по инициатива на сенатора Гейлорд Нелсън, като национална протестна демонстрация в защита на природата, в която участват близо 20 млн. души в цялата страна. В България се отбелязва от 1993 година. По данни на ООН Земята губи 4,7 млн. хектара гори всяка година, което е площ, по-голяма от територията на Дания. Освен това близо един милион животински и растителни видове са застрашени от изчезване. Мотото на деня за 2023 г. е: “Да инвестираме в нашата планета”.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button