Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниПрепоръчани

Споразумение за сътрудничество подписаха общините Пордим и Плевен

На 26-ти април в Заседателната зала на община Плевен кметовете на общините Пордим и Плевен подписаха споразумение за сътрудничество за създаване на МИГ /Местна инициативна група/.

По този повод кметът на община Пордим каза: „Това е една възможност за финансиране на дейности в малките населени места. Законодателят дава тази възможност. До сега не се даваше възможност на големите общини, като Плевен, да участват в местни инициативни групи. Сега това вече е възможно община Плевен да участва с малките населени места, без границите на големия град. Това са 19 населени места, малки села в община Плевен плюс град Славяново, които участват в местната инициативна група.

Законодателят така е предвидил, че тези населени места трябва да си сътрудничат с една селска община каквато е община Пордим. С господин Спартански взехме решение, че можем да използваме тази възможност. Така населените места в община Плевен и 8-те населени места в община Пордим ще могат да изготвят една прилична стратегия за развитие на региона. Предвиждат се 10 млн.лв. за тези дейности. Важно е да се знае, че средствата, които ще отидат в публичния сектор ще са по-малко отколкото тези, които ще отидат в бизнеса.

Целта е в малките населени места да бъде подпомогнат малкия и среден бизнес“.

През м. март т.г. кметът на Пордим Детелин Василев е подписал като бенефициент договор с фонд „Земеделие“. Договорът е на стойност около 50 хил. лв. Това са средства за предварителни дейности, които ще бъдат свързани с изготвянето на Стратегията, с информационните срещи, които ще се правят във всички населени места.

Средствата са разпределени между двете общини въз основа на брой жители в тях и с решение на общинските съвети в Плевен и Пордим.

Срокът за изготвяне на въпросната Стратегия е 6 месеца, след което започват процедури по нейното одобрение. Предполага се, че до есента на тази година стратегическият документ ще бъде изготвен.

Георг Спартански, кмет на Плевен обясни, че „сега тези 10 млн. лв., които бихме получили ако напишем читава Стратегия и тя бъде одобрена, ще бъдат не за Плевен, а за селата на Плевен и за пордимските такива“.

Спартански информира, че подобна процедура за създаване на МИГ върви и с община Гулянци.

Източник: Плевен прес | Новини и актуална информация Плевен

Подобни публикации

Back to top button