Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Северняшкият ансамбъл с концерт в Румъния по молба на банатски българи

Северняшкият ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”, който участва във Фестивала на сърцата в Европейската столица на културата`2023 Тимишоара, ще има извънредно представление в северната ни съседка по молба на общността в с. Стар Бешенов. Жителите на селото са банатски българи, потомци на избягали от гоненията на османците наши съотечественици от района на Белене. Стар Бешенов има партньорски отношения с Белене и разбирайки, че Ансамбълът е на територията на областта Банат, отправят молба за представление на артистите в тяхното читалище чрез кмета Милен Дулев. Той от своя страна се обръща към кмета на Община Плевен Георг Спартански и получава категорично съгласие.

Стар Бешенов кани Северняшкия ансамбъл, защото той е единствената професионална фолклорна формация, която се представя на Фестивала на сърцата с банатски танц, изпълнен с оригинални банатски костюми. Този танц се изпълнява основно в Стар Бешенов. Жителите на селото очакват с ентусиазъм Ансамбъла и вече са приготвили да облекат собствените си носии за посрещането му.

Източник: BG Север – Новини на часа – Информационен сайт

Подобни публикации

Back to top button