Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Аудио екскурзоводи вече правят две плевенски галерии по-достъпни и интерактивни

 

 

В Художествена галерия „Илия Бешков“ и Художествена галерия Дарение „Колекция Светлин Русев“ в град Плевен са поставени 7 броя устройства „Инфобокс“ – аудио екскурзоводи, чрез които се популяризира културно-историческото наследство, съхранявано в двете галерии и се обогатява преживяването на посетителите. Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма за „ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА РЕГИОНАЛНИ И ОБЩИНСКИ КУЛТУРНИ ИНСТИТУТИ“ Национален фонд „Култура“ (ncf.bg)

Екипът има за цел да направи постоянните експозиции на ХГ „ Илия Бешков“ и ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“ по-достъпни и интерактивни. Беседите са записани на 5 езика – български, румънски, английски, руски и немски. Всеки посетител може да изслуша беседите на езика, който владее и да научи интересни факти за галерията, за представени в експозицията художници и за някои конкретни творби. Беседите разказват за знакови за града и галерията личности и произведения. С въведената иновация експозицията става по-интересна и разбираема.

Художествена галерия „Илия Бешков“ и ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев“ разполагат с богат фонд от художествени произведения. По-голямата част от колекциите се състои от българско изобразително изкуство. От чуждестранното изкуство, представено предимно в колекцията дарена от големия български художник и колекционер Академик Светлин Русев, може да се видят образци както на африканско изкуство, така и на католическа християнска скулптура от Гоа, една скулптура от Непал, живопис на южноамерикански художници, графики на някои от значимите западноевропейски художници от края на XIX – първата половина на XX в., три антични пластики и други ценни произведения на изкуството.

Проектът е реализиран с участието на екип на двете галерии и любезното съдействие на Юлия Баховски – румънски език, Теодора Тачева – английски език, Ирина Иванова – руски език, Полин Котов – немски език и актьорите Георги Ангелов и Мариета Калъпова, които озвучиха беседите на български език.

Източник: Плевен За Плевен

Подобни публикации

Back to top button