Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

70 години Плевенска филхармония – апостолите на музиката у нас

По повод юбилея на Плевенската филхармония директорът й Любомир Дяковски даде пресконференция, като направи анализ на изминалите и предстоящите концерти на културния институт.

Под мотото „70 години Плевенска филхармония“ се провеждат десетките концерти на филхармонията от началото на годината. Активната дейност на музикантите и огромният интерес, на който се радват техните представления, се отразяват и в коментарите на публиката, един от които на дипломата Илиян Василев: „Музикантите на Плевенската филхармония са апостолите на музиката у нас, те са солта на музикалната култура и духовния живот, който ни крепи, въпреки всякакви кризи“.

Над 70 са градовете, в които през изминалата година плевенските музиканти са изнесли концерти. Водени от идеята, че всеки трябва да има възможност да се докосне до култура, от филхармонията са реализирали повече от 50 концерта  и с участието на Веско Ешкенази. Те бяха част и от юбилейния концерт на известния цигулар, отличен с наградата „Кристална лира“.

През ноември в Плевен предстои концерт на филхармонията с джаз музиканти като Хилда Казасян, Теодосий Спасов, Васил Петров, Христо Йоцов, Борислав Йоцов, Михаил Йосифов, Живко Петров и Димитър Карамфилов, като през следващата година  е планувано и национално турне с тази програма.

Освен на голям интерес и пълни зали филхармонията се радва и на разрастващия си екип, който за последната половина година се е увеличил със 7 оркестранти. Директорът с радост отбеляза, че новите допълнения в екипа дават надежда за нарастващ интерес на младите към класическата музика.

Сред предстоящите през тази година репертоарни концерти на Плевенската филхармония се нареждат турнето с класическа музика с диригент Йордан Камджаловпроектът с джаз музика през ноември, както и петото издание на Международния конкурс за млади оперни певци „Гена Димитрова“. Конкурсът ще се състои от 16 до 19 май и ще бъде с  обновен регламент и жури с председател диригента проф. Григор Паликаров. Освен наградния фонд, предоставен от Община Плевен, тази година ще има и награда Гран При за изключителни таланти в размер на 5000 лева, която ще бъде осигурена от Ротари клуб Плевен Центрум. Дяковски изказа благодарност към Община Плевен и Министерството на културата, които подкрепят музикалното събитие в чест на оперната легенда.

Теодора ТОМОВА

Източник: Посоки Плевен – Новинарски сайт

Подобни публикации

Back to top button