Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниПолитикаПрепоръчани

В Плевен стартира строителството на нов завод за малц. Френската инвестиция е за 60 милиона евро.

„Малтери Суфле“, един от трите най-големи производители на малц в света, дъщерно дружество на европейската селскостопанска група „ИнВиво“, днес направи първата копка за новия производствен обект на „Малтери Суфле България“ в Плевен.

Събитието бе отбелязано с тържествена церемония с участието на френския посланик Негово Превъзходителство Жоел Мейер, министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов, заместник министъра на земеделието Тодор Джиков, областния управител Иван Петков, кмета на Община Плевен Георг Спартански, ръководните екипи на френските инвеститори и техните български партньори.

Кметът Спартански връчи на представителите на „Малтери Суфле“ и „ИнВиво“ строителното разрешение за начало за обекта. Той и френските инвеститори бяха категорични, че инвестицията, в колаборация с местните производители, дава шанс на плевенската и регионалната икономика и земеделие да се развиват. Тя е и силен позитивен знак за потенциалните чуждестранни и български инвеститори, които имат намерение да инвестират в северната част на България, и конкретно в Община Плевен.

Изпълнител на строителството на новия завод ще бъде реномираната плевенска строителна фирма „ХОРИЗОНТ – ИВАНОВ“, а от френското дружество увериха, че ще работят приоритетно със земеделските производители от региона.

С този нов завод с производствен капацитет от 60 000 тона малц годишно, „Малтери Суфле“ инвестира близо 60 милиона евро във веригата ечемик – малц – бира в България и по този начин затвърждава позицията си на водещ производител на малц в страната.

Новият завод за малц ще замени двата настоящи български производствени обекта, разположени на 240 км един от друг (в Плевен и Хасково), чийто общ производствен капацитет не надвишава 30 000 тона. Освен удвояването на производството, новият завод, който се очаква да бъде пуснат в експлоатация в края на 2024 г., ще отговаря на най-новите стандарти за производителност, безопасност и икономия на енергия. Очаква се инсталираният фотоволтаичен парк на площадката да произвежда 3,2 ГВтч, или да задоволява 40% от нуждите от електроенергия, намалявайки сегашния въглероден отпечатък с над 1700 тона емисии годишно.

Източник: Плевен За Плевен

Подобни публикации

Back to top button