Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини

Днес е Велики четвъртък – Господ е сред хората, за да им служи

Вечерята, на която Иисус Христос дава последните си напътствия на учениците си и казва, че един от тях ще го предаде.

На тоя ден Господ Иисус Христос извършил Пасха /староеврейски празник, свързан с освобождението на евреите от египетско робство/ в дома на един жител на Йерусалим. Преди вечерята Той умил краката на апостолите и казал: “не дойдох да служа, а да послужа“. После Спасителят извършил Св. тайнство Евхаристия (Причастие), като Сам причестил светите апостоли. Той им предложил хляб и вино като символ на неговото тяло и кръв. Така Господ и на нас дава възможност да приемаме Неговото истинско тяло и кръв по време на Св. Литургия, та като приемам Христос вътре в нас, да се стремим да Го задържим чрез чистотата на сърцето си.

След като завещал новата заповед за любов към всички, Христос казал на учениците си, че ще бъде предаден. В недоумение учениците питали, кой ще стори това. Запитал и Иуда, а Христос му отвърнал тъй кротко, че другите не разбрали. Иуда станал, излязъл и те помислили, че отива да прави покупки, понеже той бил ковчежник.

След вечерята Христос с апостолите отишъл в Гетсиманската градина , дето се молил до идването на предателя.

В четвъртък вечерта в православните храмове се четат дванадесетте откъса от Евангелието, които разказват за Христовите страдания.

На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. По време на маслосвета, всеки желаещ мирянин бива помазан с елей за здраве.

Какво може и какво не трябва да се прави на Велики четвъртък?

На Велики четвъртък е важно да почистите къщата и да започнете да приготвяте лакомства за Великден. Абсолютно е забранено:

– Не можете да ругаете, да скандализирате, да организирате кавги, да изпитвате гняв, омраза, да се обиждате.

– Жените не трябва да говорят много, да клюкарстват, да лъжат, да спорят и да ревнуват.

– Не трябва да позволяваме къщата да е мръсна, да лежат купчини несортирани неща, да се натрупват боклуци и боклук. По-добре е да дадете ненужните неща на хора, които имат по-голяма нужда от вас, на бедни, нуждаещи се или за благотворителност.

– Няма забрани за работа, но основните начинания, стартирането на проекти, сложните и важни въпроси все още се препоръчва да се отложат за друг път.

– Не можете да организирате шумни празници, забавни събирания, да посещавате развлекателни събития, да танцувате, да се забавлявате – до неприятностите, които могат да ви преследват до следващия Великден.

На Велики четвъртък може да направите следните важни неща:

– Общо почистване в къщата, включително измиване на пода, мебели, почистване на прах от ъгли и труднодостъпни места, пране на дрехи.

– Измиване на самите хора, тъй като в народните вярвания водата на Велики четвъртък има пречистващи свойства, измивайки мръсотия, грехове, болести, щети, зло око от човек и почиства мислите и душата.

– Измиване преди изгрев слънце с кладенчова вода за избавяне от болести и укрепване на тялото. – Внасяне на запалени свещи от вечерното богослужение за защита на къщата и хората от мръсотия.

– Преизчисляване на всички налични пари в къщата или по сметки, според вярванията, за осигуряване на финансово благополучие за цялата година.

– Печене на козунаци, боядисване на яйца и приготвяне на църковен Великден след приключване на почистването.

– Палене на огън, изгаряне на клони, листа и стари вещи, въпреки че това име на празника (Огън) вече не е актуално и се свързва с изгаряне на гори и разширяване на полетата с огън. На този ден можете да започнете да възстановявате реда на земята, да почиствате суха зеленина, клони, трева и отломки.

Източник: Плевен прес | Новини и актуална информация Плевен

Подобни публикации

Back to top button