Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовини
Популярно

Проведе се 19-то Национално Астро парти Байкал

За 19-ти пореден път на 19 и 20 май 2023 се проведе Националното Астро парти на красивият бряг на река Дунав при село Байкал, община Долна Митрополия, област Плевен. Проявата е под патронажа на Министъра на образованието и науката и кмета на община Долна Митрополия г-жа Поля Цоновска и с финансовата подкрепа на Фондация Еврика.

Организатори са Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата, Регионално управление на образованието – Плевен, Община Долна Митрополия и Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси – с. Байкал (ОЦИДЗИ), като проявата е включена в Националният календар по изяви на интереси на децата и учениците на МОН.

Партньори на събитието са Съюз на астрономите в България, Катедра Астрономия, Физически факултет на Софийски университет, Институт по астрономия-БАН, Съюз на физиците в България  Астрономическа асоциация – София (ААС).

Международни партньори: Международен астрономически съюз (IAU)-офис за развитие на образованието по астрономия, Европейска асоциация за астрономическо образование (ЕААЕ), NASE (Network Astronomy School Education-IAU), GTTP – Galileo Teachers Training Program, , Европейска училищна мрежа EUN (European School Net)-SCIENTIX, UNAWE – UNIVERSE AWARENESS (Информираност за Вселената), SPACE AWARENESS (Информираност за Космоса) и SpaceEU.

В партито участваха ученици и учители по физика, любители астрономи от  България. Главната тема на “Астропарти Байкал” 2023 бе “Пътешествие във Вселената – нови открития и наблюдения”.

Поздравителен адрес от името на г-жа Поля Цоновска, кмет на община Долна Митрополия към участниците поднесе г-н Георги Йончев, зам. кмет на общината, а Георги Дамянов от с. Байкал, ученик в НУИ “Панайот Пипков”, Плевен изпълни северняшки мелодии на кавал.

Д-р Георги Латев от Института по астрономия-БАН запозна по вълнуващ и интригуващ начин участниците с две лекции на теми “Звездата BG Tri: Една българка” и “Времето и астрономията”.

На традиционната кръгла маса “От учители за учители” ст.п-л Цеца Цолова, SCIENTIX посланик и учител в ППМГ гр. Ботевград и Иво Джокин представиха образователни ресурси по астрономия. В Астроработилница участниците работиха по проект „Търсене на микрометеорити“, проект на NASE и IAU и проведоха експерименти с ударни кратери.

На музикално-поетичната астрономическата вечер .“ Под звездите на Дунав „, участниците слушаха авторски стихове и песни на Галина Москова, учител по физика и астрономия от гимназията в гр. Лясковец. Бяха представени изложбите “Space Art 2023” и “Звездна светлина” на Николай Димитров. Наблюдателната програма бе организирана от ААС – Боряна Бончева, Володя Велков с наблюдение на слънце през деня и кълбовиден куп М13 в съзвездието Херкулес и други обекти вечерта, а Иво Джокин запозна участниците с лазерно астро шоу с видимите съзвездия и тяхната митология и легенди. На следващият ден се проведе наблюдение на водолюбиви птици по река Дунав.

Участниците получиха сертификати за участие, а учениците и сертификат за Любител астроном, както и астрономически награди от Фондация Еврика и ААС. Програмата завърши с посещение на археологически резерват “Улпия Ескус”.

Източник: Плевен За Плевен

Подобни публикации

Back to top button