Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПолитика

Представиха резултатите от проекта „Бъди активен – от теб зависи промяната“

На пресконференция в Плевен, Сдружение „Рицари без броня“ представи постигнатите резултати и изпълнените дейности от проекта „Бъди активен – от теб зависи промяната“, в който са включени младежи.

Проекта „Бъди активен – от теб зависи промяната“, е реализиран по програма Еразъм + на Европейския съюз.

В пресконференцията участие взеха: Цветелина Грижова, координатор на проекта, част от участниците в него и Йордан Грижов – ментор.

Сдружение „Рицари без броня“ работи по проекта с ученици от плевенски училища.

„През тази година успяхме да реализираме първият си проект, по програма Еразъм+, който ни дава възможност да разширим дейността си”. Това разказа координаторката на проекта, Цветелина Грижова. По време на срещата тя информира още: „През месец септември стартирахме проекта „Бъди активен – от теб зависи промяната“. 10 младежи от ДФСГ „Интелект“ в град Плевен станаха „агенти за социална промяна“. Първият етап беше пет дневно обучение в периода 24-28.10.2022 г., в който се включиха 10 младежи, избрани на конкурсен принцип. Учениците се срещнаха с лектори, като асистента на евродепутата Андрей Ковачев и Пламена Иванова, като се запознаха с работата на европейските институции и с дейността на местната власт. Учениците имаха възможността да се срещнат и да разговарят с кмета на Плевен Георг Спартански, с Мартин Митев – председател на Общинския съвет, както и с Петя Василева, зам.-председател на местния парламент. Вторият етап беше да организираме кръгла маса и учениците „агентите за социална промяна“ да представят своите идеи как околният свят за тях би бил по-добър и какви възможности имат да реализират своите идеи. Изготвиха брошура „От нас зависи“, в която те представят идеите си. През месец март т. г. „агентите“ се срещнаха с ученици от училище „Стоян Заимов“ и Професионална гимназия по туризъм „ Алеко Константинов ”, където споделиха своя опит. Надявам се, че ще се направи една по-голяма мрежа от младежки дейности, която да е вдъхновена от учениците“.,заяви Грижова.

„Благодарение на дейностите изпълнени по проекта „Бъди активен-от теб зависи промяната“, разработен от Сдружение „Рицари без броня“ по програма Еразъм+“, ние учениците успяхме да се докоснем до основните механизми на местните, държавните и европейските институции. Запознахме се и с основните човешки и граждански права и задължения. Въз основа на опита, който придобихме бяхме представени пред нелеката задача да представим предложения за насърчаване на диалог между местната власт, администрация и младите хора. Всеки един от нас има различни идеи, и всеки каза своите предложения”. Това коментираха по време на пресконференцията ученици от Държавна финансово-стопанска гимназия „Интелект“, които участват в проекта.

В край на разговора Йордан Грижов, който е ментор сподели: „Вярвам, че този проект е имал смисъл. С една малка стъпка ние даваме възможност на младите хора да се запознаят с работата на местната власт и да разберат, че тези хора не са толкова далечни. Вярвам, че това е правилният начин“.

 

Подобни публикации

Back to top button