Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

“Пътешествие из живите традиции” в Плевенската панорама до 5 юли

Изложбата “Пътешествие из живите традиции” е подредена в Панорама “Плевенска епопея 1877 г.”. С нея се отбелязва 20-ата годишнина от подписването на Конвенцията на ЮНЕСКО за опазване на нематериалното културно наследство. Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Плевен Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО в София. Изложбата се представя съвместно с Регионален военноисторически музей – Плевен, Община Плевен и фондация “Отворена длан”.

На 18 фотопана са показани елементи на нематериалното културно наследство от 17 държави, които представлява Регионалният център на ЮНЕСКО. Сред тях са Азербайджан, Албания, Армения, Босна и Херцеговина, България, Грузия, Гърция, Кипър, Молдова, Северна Македония, Румъния, Словения, Сърбия, Турция, Украйна, Хърватия и Черна гора.

България е представена с кукерите от Пернишко, бистришките баби, технологията на направа на чипровските килими, читалищата като добра практика, нестинарството.

“Целта ни е да привлечем нови публики, най-вече млади хора, в частта да опазваме познанието за това кои сме”, обясни Тодорова. “Даваме си сметка, че в този отворен глобален свят местното, локалното започва да избледнява и до голяма степен процесите, които идват от най-влиятелните култури, започват да замъгляват паметта и наследството, което ние самите носим”, добави тя.

“Всъщност ролята на ЮНЕСКО е да покаже, че всеки елемент, който е достигнал до тези големи световни регистри, вече е част от световното културно наследство, а не просто част от националната ни ценност”, подчерта Тодорова.

Плевен е третият град, в който гостува изложбата. “Вярваме, че активната роля на музея ще допринесе до това тя да достигне до максимален брой зрители и хора, които се фокусират най-вече върху опазване на нематериалното културно наследство”, каза още Ирена Тодорова.

Христо Таслаков, председател на фондация “Отворена длан”, подчерта, че изложбата е представена в Плевен като резултат от съвместната работа на международна организация, регионален музей, община и фондация в обществена полза. “Опитваме се да създадем механизъм, който работи навън от доста години, и то успешно, като всяка една от изброените страни допринася, за да се получи един интересен продукт”, уточни той. “Времето на вълците единаци свърши, ще правим нещата заедно, защото резултатите винаги са по-добри и така стигаме до по-голям кръг бенефициенти”, каза още Таслаков.

Откриването на изложбата е тази вечер. Тя ще може да бъде разгледана до 5 юли.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button