Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияНовиниТОП новини

От Плевен започна информационната кампания “Зелено бъдеще за всеки!”

От Плевен започна информационната кампания “Зелено бъдеще за всеки!”. Тя се организира от Северозападно държавно предприятие – Враца по проект “Подобряване природозащитното състояние на горски природни местообитания и подпомагане на екосистемните услуги, предоставяни от горите, чрез прилагане на лесовъдски практики и залесяване на територията на Северозападно държавно предприятие”, изпълняван по Оперативна програма “Околна среда”.

На площад “Възраждане”, където е разположена специална шатра, представители на Държавно горско стопанство – Плевен и Северозападно държавно предприятие – Враца посрещат днес посетители със специално изработени информационни материали и изложбата “Животът на гората”. Всеки, попълнил на място “горска анкета”, получава рекламна тениска и дъждобран. Сред включилите се бяха ученици от Начално училище “Единство”, които с лекота отговориха на поставените им от лесовъдите въпроси за опазване на гората.

Александрина Джевелекова, експерт “Стопанска дейност” в Северозападно държавно предприятие, каза за БТА, че в рамките на проекта в двете горски стопанства на територията на област Плевен са планирани различни дейности. В Държавно горско стопанство – Плевен ще бъдат залесени 200 дка, попълнени други 86 дка и ще бъдат отглеждани 1064 дка гора. В горското стопанство в Никопол ще се направи сериозна обработка на почвата – 559 дка, подчерта Джевелекова. Там ще бъдат залесени 203 дка, попълнени 237 дка и ще бъдат отгледани близо 7000 дка гора. Планирано е и закупуване на нов мощен трактор за залесяване, който ще бъде използван и в разсадника в Гулянци. Там се произвеждат към 15 000 тополови и върбови фиданки, както и около 3000 дръвчета от вида летен дъб. Джевелекова добави, че на територията на горското стопанство в Никопол се отглежда т.нар. вардимски дъб – влаголюбив екотип на летния дъб, който се среща единствено в България. Фиданките от този дъб се използват основно при залесяване в зони по “Натура 2000”.

“Обичам природата. Тя винаги е била в сърцето ми, а гората ми дава спокойствие, увереност, мир на духа. Трябва да пазим гората, защото тя остава за нас. Тя е единствено убежище на всички диви животни, пречиства въздуха. Трябва да я запазим за нашите деца”, подчерта лесовъдът.

БТА припомня, че кампанията “Зелено бъдеще за всеки!” има за цел да популяризира залесителните дейностите на горските служители, както и полаганите усилия за отглеждане и опазване на горите. Тя ще се проведе в общо в пет областни града от Северозападна България.

Интересна и полезна информация за политиките на сближаване на ЕС може да намерите в специалната страница на БТА “Европа в България: Общо бъдеще”.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button