Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПрепоръчани

Медицинският университет в Плевен изпълнява проект, финансиран с европейски средства, на стойност от 12 млн. лева

Медицинският университет в Плевен започна изпълнението на Стратегическа научноизследователска и иновационна програма за развитие “Медицина за здраве”. Проектът е на стойност 12 милиона лева и се реализира по процедура чрез директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ “Създаване на мрежа от изследователски висши училища в България” от Националния план за възстановяване и устойчивост. В нея са включени девет висши училища в страната, оценени като научноизследователски.

Основната цел на проекта ни е да се повиши научният потенциал на университета чрез надграждане и увеличаване на броя научни публикации в реферирани международни бази данни. За постигането ѝ са предвидени много дейности, каза за БТА доц. д-р Мариела Камбурова, ръководител на проекта. Тя добави, че висшето училище ще трябва да привлече млади учени, за да може резултатите по проекта да имат устойчивост в бъдеще, да се създадат международни контакти и да сключат два договора с международни партньори. Една от дейностите, която вече изпълнена, е създаването на научни групи в университета, които са оглавени от водещи учени.

“Европейското безвъзмездно финансиране предлага огромен шанс за развитие на висшите учебни заведения в страната”, подчерта доц. Камбурова. Тя добави, че университетът е реализирал и други проекти, но на конкурсен принцип, докато тук той е определен с постановление на Министерския съвет за изследователско училище и е включено в този проект. “Тези средства ще допринесат много за развитието на университета, за закупуване на медицинска апаратура, за разгръщане на потенциала ни, за трансфер на технологии, за иновации, това е голям шанс за нас”, каза още доц. Камбурова.

При представянето на дейностите по проекта по време на информационна среща ректорът проф. д-р Добромир Димитров подчерта, че той ще даде възможност за разширяване с още няколко нови хоризонта научноизследователските области на университета.

Проектът трябва да приключи до края на юни 2026 г.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button