Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Голямата награда на 12-тия Националния конкурс за българска драматургия „Иван Радоев” бе връчена в Плевен на Недялко Делчев

Голямата награда на 12-тия Националния конкурс за българска драматургия „Иван Радоев” бе връчена на Недялко Делчев за пиесата „Лунички”.
На официална церемония в Плевенския театър, ръководена от директора на театъра Димитър Кабаков, авторът победител бе поздравен лично и от кмета на Община Плевен Георг Спартански. Наградата е бронзова статуетка, изработена от плевенската скулпторка Убавка Тончев, и парична награда от 2000 лева на Община Плевен.

С наградата за млад автор бе удостоен Иван Димитров за пиесата му „Как се сприятелих с един комар”.
Председател на журито, присъдило отличията е Гергана Пирозова, а членове Стефан Иванов, Ованес Торосян и Денис Симеонов. Те са приели общо 57 пиеси, но са решили единодушно, че няма да има номинация в категория “Пиеси за куклен театър за деца”. От останалите 39 текста за драматичен театър, от които един е за куклен театър за възрастни, комисията е номинирала, освен наградените две пиеси и още две – на Сиа Сиева “50 секунди” и на Яна Добрева “Параклисът”.

Традицията на конкурса е наградените пиеси да бъдат поставяни на сцената на Плевенския театър. Тази вечер авторите и гостите на церемонията са поканени на най-новата постановка на Драматично-кукления театър „Иван Радоев” – Плевен – “Чудо” от Иван Радоев, с режисьор Надя Пенчева.

Организатори на 12 –тото издание на Националния конкурс за българска драматургия на името на Иван Радоев са Министерството на културата, Община Плевен и театърът в града. Конкурсът е явен и в него се състезават текстове за драматичен и куклен театър, които не са поставяни до провеждането му и не са участвали в други конкурси за драматургия.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button