Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПолитикаТОП новини

Конференция в Левски за регионалното здравеопазване

Проблемите на регионалното здравеопазване, обезпечеността със специалисти, достъпът на хората от малките населени места до лекар бяха сред темите на конференция днес в град Левски. Тя се организира по инициатива на сдружението “Клъстер на здравните региони” и общинските управи на Левски и Сухиндол.

В дебата участваха с презентации и изказвания д-р Цветанка Маринова от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) – Велико Търново; д-р Ваня Иванова от  РЗИ – Плевен; кметът на Левски Любка Александрова; проф. д-р Андрей Кехайов, водещ на форума и председател на сдружението, и инж. Пламен Чернев, кмет на община Сухиндол.

Не може да бъдат формирани правилни национални политики без отчитане на областните, на регионалните проблеми в здравеопазването, каза при откриването на форума проф. д-р Андрей Кехайов. Той подчерта, че трябва да се чуят проблемите по региони на здравеопазването, да се облекат с експертни познания, за да може да се реализира правилна национална здравна политика.

Нашето здравеопазване е болно доста отдавна и силно политизирано, защото тези, които искаха да направят реформата, не знаеха каква трябва да е тя, а и бяха неуки хора. Това каза пред журналисти проф. д-р Радослав Гайдарски, бивш министър на здравеопазването. По думите му здравеопазване се прави с много пари. Той даде пример, че през 2006-2007 г. България е имала 1 милиард и 600 млн. лева в здравеопазването, а Словения, която е държава с два милиона население – 5 млрд. евро. “Многократно се увеличиха парите в здравната каса и въпреки това няма подобрение, причината е, че се нароиха много болници – освен държавните и общинските, има и много частни, сред които има много добри, но има и много комерсиални”, отбеляза проф. Гайдарски.

Той изтъкна и друг проблем – с кадрите в здравеопазването, като отчете факта, че държавата плаща обучението на младите специалисти, но заради по-добро заплащане те предпочитат да работят в чужбина веднага след дипломирането си.

Кметът на община Левски Любка Александрова подчерта в изказването си на форума, че основният проблем на по-малките общини като Левски е невъзможността да се осигури достатъчно качествена здравна грижа на хората по места. “Това не е защото ние като общински администрации не полагаме усилия, а защото има тежки, системни проблеми в здравеопазването, които в годините не се решават по правилния начин”, отбеляза Александрова. Според нея трябва да има национална политика, чрез която младите лекари да се връщат по родните си места след завършване на образованието си, за да се обезпечават с кадри общинските болници.

Конференцията продължи с дискусия по въпроси, поставени от гражданите в залата. Преди началото на форума в общинската болница в Левски се състояха и безплатни прегледи за хора със здравословни проблеми.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button