Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Култура
Популярно

“Храбрият малък шивач” е първата премиера на Плевенския театър за 2024 година

“Храбрият малък шивач” е първата премиера на Драматично-куклен театър “Иван Радоев” в Плевен за 2024 година. Спектакълът е създаден по известната приказка на Братя Грим.

Режисьор е Максима Боева. За нея “Храбрият малък шивач” е първото представление за деца, което поставя. Избира точно тази приказка, защото тя е и любимата й от детските години.

“По принцип аз съм един тъжен човек, спектаклите ми за възрастни са на тежки теми и аз самата имах нуждата от нещо със щастлив край, нещо, което носи радост, щастие и надежда за живота. Освен това “Храбрият шивач” е моята любима детска приказка и имам особен афинитет към нея. Като малка слушах всяка вечер на касетка на записа на “Балкантон”, по който е и нашата драматизация, и го знаех наизуст“, каза за БТА Максима Боева.

От “Храбрия малък шивач” децата ще научат, че малките хора също са способни на големи дела.

“Децата ще видят себе си в този малък храбър шивач, ще научат, че дори когато не ти вярват, можеш да се справиш, дори когато другите ти се подиграват, че още си мъничък и не можеш, ти можеш да докажеш, че ще пораснеш, че с желание, с ум можеш да постигнеш много неща”, допълни Боева.

“Спектакълът започва с това как едни шивачи в тяхното ателие ще си разкажат една приказка. Всичко, което се появява на сцената, все едно на момента е направено от тях. Те сега са си ушили куклите. С подръчни средства, с едни закачалки, с една маса, с няколко стола успяват да разиграят приказката за един шивач, който също като тях бил беден, но накрая е станал цар. В това се съдържат темите, че човек и с малкото може да направи нещо голямо, че дори и в тъжните моменти могат да се родят най-веселите приказки”, каза още режисьорката.

Сценографията на спектакъла е на Таня Неделчева, музиката е на Михаил Шишков – син, а в ролите са ангажирани актьорите Иван-Александър Дойчев, Иван Жунтовски, Мариела Богданова, Марияна Петрова, Николай Стойчев.

Премиерното представление ще се състои тази вечер на сцена “Пан Бурянин”. До края на месеца представления ще има на 15, 20 и 31 януари.

БТА

Подобни публикации

Back to top button