Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Започна Международният конкурс за млади оперни певци “Гена Димитрова”

В Плевен днес започва петото издание на Международния конкурс за млади оперни певци на името на Гена Димитрова с участието на 49 конкуриращи се изпълнителители. За първи път на него ще бъде връчена голямата награда Гран При „Гена Димитрова”. Това съобщиха за БТА домакините и организаторите на престижния форум от Плевенската филхармония.

Председател на журито е диригентът проф. Григор Паликаров, а членове – доц. Нина Найденова, директор на Пловдивска опера, Вера Немирова, оперен режисьор, мецосопраното Веселина Кацарова, артистичен директор на Старозагорската опера, проф. Марио Диаз от университета Моцартеум в Залцбург и диригентът Лучано ди Мартино.

По традиция наградният фонд се осигурява от Община Плевен, а сумата от 5000 лв. за голямата награда е предоставена от Ротари клуб „Плевен Центрум”. Днес ще бъде изтеглен жребият за реда на явяване на участниците. Утре сутрин започва първият тур в зала „Музикалната слава на Плевен” в Регионалния исторически музей, където е съхранен роялът на оперната певица със световна слава Катя Попова, родена в Плевен. Гостите на конкурса ще могат да разгледат и музейната експозиция за живота и творческата дейност на оперната дива Гена Димитрова, която също е родена и израснала в Плевенския край.

Заключителният концерт с лауреатите ще бъде на 19 май в зала „Емил Димитров” на читалище „Съгласие 1869” със свободен вход. На него най-добрите певци ще се представят в съпровод на Плевенската филхармония под диригентството на маестро Григор Паликаров. Престижното музикално събитие се организира със съдействието на Министерство на културата и Община Плевен. На предходното издание на конкурса преди две години се състезаваха 33-ма млади оперни певци, припомнят от Плевенската филхармония.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button