Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани

В Плевен ще бъде създаден Общински фонд “Култура”

В Плевен предстои да бъде създаден Общински фонд “Култура”. Първата стъпка е направена на редовната сесия на Общинския съвет (ОбС) вчера с подкрепата, заявена от общинските съветници. Това каза днес на пресконференция председателят на ОбС доц. д-р Иван Малкодански.

“Във фонда ще влезнат всички разплащания, които се правят към културните институти, годишният културен календар, финансирането на Драматично-куклен театър “Иван Радоев”, Плевенска филхармония и други. Общата стойност на фонда ще е около 1 млн. лева. Благодарение на наличието на този фонд ние ще можем да търсим до 100 процента финансиране от държавата. Това означава, че при един добър развой на събитията, ние ще имаме един милион лева допълнително за култура през тази и през следващата година”, обясни доц. д-р Малкодански. Следващата стъпка за създаване на фонда е изработване на правилник за работата му. Избрана е комисия, която да се заеме с тази задача.

“Целта ни е правилникът да бъде готов до 14 февруари, за да бъде публикуван за обществено обсъждане на страницата на Общината в интернет и да успеем да го приемем на сесията в края на следващия месец. Така реално фондът ще бъде учреден с приемането на правилника”, допълни председателят на ОбС-Плевен.

Доц. Малкодански подчерта, че увеличаването на субсидията за култура ще бъде насочена освен към събития от културния календар на Плевен, но и към такива, които да допринесат за развитието на туризма – фестивали, концерти и други. “Туризмът е един от нашите приоритети и затова целта ни ще е да се създават такива събития, които да привличат повече гости към Плевен”, каза още председателят на ОбС-Плевен.

БТА

Подобни публикации

Back to top button