Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Новини
Популярно

Общините в област Плевен са договорили близо 12 млн. лева финансова подкрепа от европейските фондове

Средствата са по първите процедури от новите европрограми

Общините в област Плевен са договорили безвъзмездна финансова подкрепа на стойност от 11 985 762 лв. по първите процедури от новите европейски програми за България, обхващащи периода 2021 – 2027 г. Одобрените проекти към средата на месец март са 27, съобщи за БТА Николета Минчева, експерт “Комуникация и информация” в Областния информационен център (ОИЦ) в Плевен.

Хората с увреждания и възрастните, зависими от грижа, са във фокуса на първата отворена процедура по Програма “Развитие на човешките ресурси”. Одобрени са проектите на всички единадесет общини в областта. Финансирането в размер на 7 765 660 лв. общо ще позволи 1454 нуждаещи се да получат различни здравно-социални услуги в дома си за период от 12 месеца.

Осем от общините в област Плевен са договорили 748 665 лв., за да повишат административния капацитет на служителите си във връзка със Закона за хората с увреждания, Закона за социалните услуги и Закона за личната помощ, за да бъдат осигурени по-качествени, по-достъпни и по-ефективни социални услуги.

“Храни и основно материално подпомагане” 2021 – 2027 г. е другата програма, която обяви първите си процедури в края на 2022 г. И в новия програмен период е запазена услугата “Топъл обяд”, подчерта Минчева. В област Плевен вече са сключени и се изпълняват осем проекта с договорена безвъзмездна помощ в размер на почти 3,5 млн. лв. Дейностите предвиждат приготвянето и предоставянето на топъл обяд през следващите 36 месеца за крайно нуждаещи се хора, затруднени да осигурят изхранването си. Общо 1 520 потребители ще бъдат подпомогнати в осемте общини.

“През тази година по Програма “Развитие на човешките ресурси” (2021-2027) се очаква да бъдат подкрепени и мерки за създаване на устойчива заетост за хора в неравностойно положение, за адаптиране на работната среда, за насърчаване на социалната икономика на местно и регионално ниво”, каза още Минчева.

Програма “Конкурентоспособност и иновации в предприятията” (2021-2027) планира помощ за разработване и внедряване на иновации в компаниите, както и за подобряване на производствения капацитет на малки и средни предприятия. Продължава подпомагането на приобщаващото образование и образователната интеграция чрез Програма “Образование”, добави експертът от ОИЦ – Плевен.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button