Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЗдравеНовиниПрепоръчани

Медицинският университет приключи проект за изграждане на Центъра “Леонардо да Винчи”

Медицинският университет (МУ) в Плевен приключи успешно изпълнението на проекта за изграждане на “Център за компетентност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия “Леонардо да Винчи”. Това стана известно днес на заключителна пресконференция във висшето училище с участието на проф. д-р Добромир Димитров, ректор на МУ-Плевен, проф. д-р Славчо Томов, директор на Научноизследователски институт при университета, доц. Георги Цанев, ръководител на проекта, проф. Август Иванов, директор на Института по роботика към БАН, проф. д-р Никола Колев, ръководител на Центъра по роботика към Медицински университет – Варна и Росица Русева, ръководител на външно управление на проекта.

Центърът за компетентност даде добавената стойност, за да може Медицинският университет в Плевен да стане изследователско висше училище, каза проф. Димитров. Той подчерта, че идеята за създаването му преди повече от пет години е визионерско решение на тогавашното ръководство на висшето училище.

Общата стойност на проекта е близо 24 млн. лева, от които малко над 20 млн. лв. европейско, останалата сума национално съфинансиране. Той е реализиран по Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж” с подкрепата на Европейските структурни и инвестиционни фондове. Водеща организация е МУ-Плевен с основни партньори МУ-Варна и Институтът по роботика към БАН (ИР-БАН).

В рамките на проекта в Центъра за компетентност са оборудвани десет лаборатории с високотехнологична апаратура и специализиран софтуер. Седем от тях функционират в университета в Плевен като сред тях са за прецизна онкология и геномна медицина; за 3Д принтиране, моделиране и анализ; за изследване и обучение на хирурзи в среда на виртуална реалност (VR) и други. В Медицинския университет във Варна е изграден Център по роботизирана хирургия със закупена роботизирана система от последно поколение “Da Vinci Xi” със симулатор за обучения и инсталационен кит.

Иновациите в Центъра за компетентност са насочени към въвеждането и използването на нови способи за извършване на персонализирана диагностика и лечение, на нови методи на преподаване и обучение, на нови здравни услуги, създаване на бази от медицински данни, използване на виртуална реалност (VR) и 3D моделиране в медицината и обучението, на роботизирана и минимално инвазивна хирургия, каза още проф. Димитров.

Той допълни, че първите кожни еквиваленти, създадени в лабораторията за 3Д принтиране, вече са факт и успешно се присаждат на опитни плъхчета като резултатите са обнадеждаващи.

Ректорът обобщи резултатите като изтъкна, че са назначени нови 114 изследователи в проекта, от които младите учени до 34 години са 40. Научните публикации в престижни национални, европейски и световни медицински издания са близо 60, с импакт фактор (IF) – 74,107. Подадени са осем заявки за регистриране на патенти, от които две вече са получили одобрение от Патентното ведомство.

По думите на проф. Димитров голямата оценка за Центъра за компетентност е, че той е номиниран за престижната награда на Европейската комисия REGIOSTARS в Категория “Конкурентоспособна и умна Европа”.

Проф. Славчо Томов допълни, че в МУ-Плевен е създадена сериозна и изключителна инфраструктура, конкурентна на световните научни движения и направления.

Очакванията са догодина финансирането на Центъра за компетентност да продължи като се предвижда закупуване на ново оборудване, сертифициране на лабораториите, дори и разработване на софтуер за изкуствен интелект.

БТА

Подобни публикации

Back to top button