Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПолитикаТОП новини

Лятно училище „Защо ни е да помним?“ започна в Белене

Традиционното лятно училище „Защо ни е да помним?“ започна на 3 юли в гр. Белене. Инициативата се организира от фондация „Софийска платформа“ за пети пореден път и цели да запознае ученици и студенти на възраст между 16 и 24 години с комунистическия тоталитарен режим в България. По време на едноседмичното училище се дискутират теми като демократични ценности, памет, справяне с миналото и значението му за настоящето и бъдещето на страната ни и в Европа.

Белене и островите около града са едно от най-красивите, но и най-страшни места в България, защото неминуемо ги свързваме с репресивната система на комунистическия режим в България и изградения там лагер за принудителен труд.

Чрез лятното училище се разширява общността от млади посланици на паметта. Основни акценти в програмата са разликите между демокрацията и тоталитарните режими, справянето с миналото и значението му за настоящето и бъдещето на страната ни и на Европа.

По време на инициативата младите участници ще научат повече за историята на близкото минало от експерти и изследователи, ще се срещат на живо с оцелели от лагера в Белене, ще се включат в изложбата „Четенето през социализма: ГДР и НРБ“ и ще посетят на живо лагера „Белене“ на остров Персин.

Ако искате да научите повече за работата на фондация „Софийска платформа“ за съхраняването и разпространяваното на паметта за Белене, посетете сайта https://belene.camp/ – тук можете да говорите с оцелели от лагера или да разгледате виртуалния тур, информират от фондацията.

Източник: Плевен За Плевен

Подобни публикации

Back to top button