Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Иконата е светлина, връзката със светията, врата към Господ, казва иконописецът Красимир Ташев

Иконата не е картина. Тя е светлина, връзката със светията, врата към Господ. Това каза в интервю за БТА иконописецът Красимир Ташев. В навечерието на великденските празници той представи 50 свои икони в арт център “Къща на художниците” в Плевен.

Първата икона, която рисува Красимир Ташев, е на Богородица. “Исках да купя икона за моя дом, търсих, но никъде не намерих такава, която да ми хареса, и реших сам да нарисувам. Имах картичка, закупена от църква, и като се водех от нея, направих първата си икона”, разказа той.

Според него иконите са израз на българската духовност, съхранявана от векове. “Иконата е присъствала във всяка българска къща преди много години, но сега, с модернизацията на ежедневието, вярата е оставена на заден план. Въпреки това и сега има търсене на икони заради връзката им с вярата”, категоричен е художникът.

По думите му не може да се говори за конкретен образ на даден светец, който трябва да се спазва. По-скоро той се интерпретира през годините от различните иконописци.

Според Ташев всяка една икона може да бъде чудотворна, зависи от това как човек застава пред нея, с каква молба, с какви чувства. “Ако човек е с добри помисли, е нормално да му се случат добри неща”, отбелязва творецът.

“За да се започне създаването на една икона, човек трябва да е пречистен. Икона не може да се рисува всеки ден, за направата й трябват сърце и душа. Тази енергия, която влага иконописецът, остава в творбата му”, категоричен е Красимир Ташев. И дава за пример иконата на света Богородица Троеручица в Троянския манастир, която привлича хиляди богомолци. Това според него е резултат от чистите помисли, от дълбоката вяра и енергия, която е вложил при създаването й иконописецът.

Ташев споделя, че няма образ на светец, който да го е затруднил. Иконите си често създава по поръчка, като нерядко сам избира кой образ на светец да нарисува. Изработил е икони за храма в село Скребатно, за българска църква в Южна Африка, която в момента се строи. Негови икони са притежание на хора в Панама, Испания, Германия, Италия, Швейцария и Англия.

Красимир Ташев е и автор на иконата на свети Георги Победоносец, създадена от него за община Плевен. Тя бе осветена през миналата година в навечерието на Гергьовден в чест на светеца закрилник на града.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button