Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниПолитикаТОП новини

Енергийният министър инспектира АЕЦ Белене

“Цялото оборудване е в добро състояние и е годно за експлоатация”, заяви Росен Христов

Министърът на енергетиката Росен Христов направи проверка на консервацията на оборудването, което се намира на площадката на АЕЦ “Белене”, както и на поддръжката на самата площадка. По думите му оборудването е в състояние, което е годно за експлоатация и отговаря на всички стандарти на производителя за съхранение.

“Направихме проверка на консервацията на оборудването, което се намира на площадката на “Белене“ и на поддръжката на самата площадка. Всички работи се изпълняват по план, съгласно предписанията на производителите. Де факто цялото оборудване е в състояние, годно за експлоатация и отговаря на всички стандарти”, коментира Христов, цитиран от БТА.

Той допълни, че следва да се направи пълно техническо предпроектно проучване, което да отговори на всички наболели въпроси – какво може да се построи, как може да се построи, с какво оборудване, колко ще струва, може ли да се използва съществуващото оборудване и да се интегрира в нова система.

“Когато съберем цялата информация, ще бъдем готови да я представим в парламента за вземане на финално решение”, каза Христов.

По думите му в момента в АЕЦ “Белене” има оборудване за над 1 млрд. лева, което стои неизползваемо.

“Поддръжката му в такова перфектно състояние струва милиони и мисля, че е крайно време България да вземе решение как да продължи с този актив, който е значителен и като вложени средства, и е стратегически важен за страната”, коментира още министърът.

Росен Христов заяви, че ще бъде направен пълен анализ какво може да се изгради със съществуващото оборудване и дали ще има някаква зависимост от руските компании в бъдеще, така че да бъде направена оценка на всички рискове, включително и геополитически.

Той посочи, че се преговаря с френска компания да направят пълно проучване, което да даде отговор какво може да се построи на площадката с това оборудване или каква е алтернативата, да бъде направен анализ на всички технически и икономически рискове, и да бъдат дадени предписания какво е най-доброто решение. По думите на министъра този анализ ще отнеме около 10 месеца.

Министърът заяви, че е крайно време да бъде направена крачка към вземане на финално решение какво трябва да бъде направено с площадката и съществуващото оборудване, защото в момента има разходи в порядъка на милиони левове на година, без да се осъществява прогрес. Той допълни, че над 30 човека работят на площадката, които се занимават с поддръжка на територията, охрана, постоянна консервация на оборудването.

Министър Росен Христов коментира още, че най-бързият проект, който може да бъде реализиран, имайки предвид напредналата фаза на преговорите и анализите, е изграждането на седми блок на АЕЦ “Козлодуй”.

“До 8-10 години той може да влезе в експлоатация”, посочи министърът.

Източник: Последни новини от България: политика, бизнес, спорт, общество – pleven.utre.bg

Подобни публикации

Back to top button