Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Двама преподаватели на НУИ “Панайот Пипков” в Плевен получиха отличието “Златна лира”

Двама преподаватели от Националното училище по изкуствата “Панайот Пипков” в Плевен получиха най-престижното отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци – “Златна лира” за художествено-творчески постижения. Това са балетният педагог Маня Николова и Симо Терзиев, корепетитор. Наградите им бяха връчени от председателя на Съюза Станислав Почекански по време на концерт, посветен на 20-годишнина от създаването на специалност “Български танци” в плевенското училище.

Залата на Драматично-куклен театър “Иван Радоев” бе изпълнена до краен предел, а публиката бурно аплодираше емоционалните изпълнения на възпитаниците на НУИ “Панайот Пипков”. Заедно със своите преподаватели те бяха подготвили пъстра програма, в която показаха танци от различни жанрове. Момчетата и момичетата играха балет, испански и неаполитански танци, съвременни танцови техники и разбира се, народни танци от различни фолклорни области на България. Постановката е изцяло нова, подготвяна в продължение на месеци специално за годишнината. В концерта бяха вплетени и изпълнения на бивши възпитаници на училището, както и на певици от специалността “Народно пеене”.

“Бъдете постоянни, работете здраво, влагайте сърце и душа, за да може да ни давате още много поводи за радост и за гордост”, пожела на учениците и педагозите директорът на училището Румен Тодоров. Специален поздрав отправи и заместник-областният управител на Плевен Александър Трайков.

През 2001 г. по идея на преподавателя Димитър Стайков и с подкрепата на тогавашния директор на училището Жечка Димитрова се прави предложение към Министерство на културата за разкриване на специалност “Български танци”. Първи ръководител е хореографът Пламен Николов. През 2002 г. се провежда и първият прием на ученици и випускът започва своето обучение след завършен 7 клас с преподавател Пламен Николов и корепетитор Румен Тодоров. 

Многобройни са и наградите от национални и международни конкурси със спечелени призови места, златни и сребърни медали, златни лири, плакети в категории “танцови състави”, “камерни танци” и “надиграване по двойки”. Големите сценични постижения се затвърждават и на международната сцена с участия в редица фестивали. Голяма част от възпитаниците на специалността продължават своето развитие като артист-балетисти в Държавен ансамбъл за народни песни и танци “Филип Кутев”, Северняшки ансамбъл “Иван Вълев” – Плевен, Фолклорен ансамбъл (ФА) “Тракия”, ФА “Пирин”, ФА “Пазарджик” и други професионални танцови формации в страната и чужбина. 

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button