Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Ревю на носии е акцентът в програмата на Историческия музей за Нощта на музеите

Ревю, в което ще бъдат представени автентични народни носии от различни етнографски области на България, е акцентът в програмата на Регионалния исторически музей (РИМ) в Плевен за инициативата Европейска нощ на музеите. Това съобщи на пресконференция в Националния пресклуб на БТА в Плевен Миглена Николаева, ръководител на отдел “Етнография” в РИМ.

Вратите на музея ще бъдат отворени за посетители при свободен вход от 19:30 часа на 13 май, събота. В експозиция “Традиционен бит и култура” гостите ще имат възможността да се докоснат до красотата на българската шевица, да бродират с традиционна техника под ръководството на майстор-гобленарките Димка Дилкова и Галя Йошовска. По-късно ще започне ревю-спектакълът “Фоклорна палитра”. На сцената в парка на музея ще се представят Северняшки ансамбъл за народни песни и танци “Иван Вълев”, танцов ансамбъл, народен хор и оркестър “Нашенчета”, перкусионен ансамбъл “Акцент”, танцьорите от клуб “Чародейка” и от ансамбъл “Веселяци”. Манекени от школата на Георги Ангелов, който е режисьор на спектакъла, ще покажат автентични български народни костюми.

“Плевенският музей е единственият регионален музей в България, който притежава колекция от народни костюми от всички етнически български земи – Мизия, Тракия, Македония. Тя съдържа 65 автентични носии от края на 19-и и началото на 20-и век”, поясни Николаева. Десет от тях ще бъдат представени пред публика в Нощта на музеите. “Идеята на спектакъла ни е да покажем красотата и многообразието на българския фолклор чрез музиката, танците и народните ни носии”, подчерта Николаева.

Ученици от Средно училище “Иван Вазов” в Плевен ще се включат в ревюто, облечени в носии, притежание на колекционери от Варна.

“Атрактивен, нестандартен и със съвременни послания е подготвеният от нас спектакъл”, подчерта режисьорът Георги Ангелов. “България се представя пред света чрез своя фолклор, това е нашето лице, с това сме разпознаваеми и уникални”, добави той.

Нощ в музеите в РИМ – Плевен ще продължи до полунощ. Финансова подкрепа за реализиране на инициативата оказва Община Плевен.

БТА припомня, че Регионалният исторически музей подготвя още едно значимо събитие през този месец – отбелязване на 120 години от началното на музейното дело в Плевен. Годишнината ще бъде чествана с мащабна изложба от експонати от всички отдели на културния институт и две научни конференции.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button