Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини
Популярно

Проектът “Дунав – Река с много история” представи 45 умалени модели на значими културно-исторически забележителности от двете страни на р. Дунав

Проектът е на стойност 1,4 млн.евро, по програмата за Трансгранично сътрудничество „Интерег V-A Румъния – България“ 2014-2020

Проектът “Дунав – Река с много история” на стойност 1,4 млн.евро, по програмата за Трансгранично сътрудничество  „Интерег V-A Румъния – България“ 2014-2020 , представи 45 умалени модели на значими културно-исторически забележителности от двете страни на р. Дунав, съобщи Христо Таслаков, председател на Фондация “Отворена длан”, който участва в местната конференция по проект “Европа в България: Общо бъдеще”, която започна в Националния пресклуб на БТА в областния град. Проектът се изпълнява от БТА с подкрепата на Европейската комисия.

Проектът включва обекти, сред които крепостта „Баба Вида” във Видин, Националният музей параход „Радецки” в Козлодуй, Патриаршията в крепостта „Царевец” – Велико Търново, Регионалната библиотека „Любен Каравелов” в Русе, Дворецът в Балчик. От румънска страна присъстват също знакови обекти -Траяновият мост /гр. Дробета, Турну Северин/, Дворецът в Крайова, Казиното в Констанца.

Основната цел на проекта е подобряване на устойчивото използване на ресурсите и природното и културно наследство, повишаване на информираността и популяризирането на трансграничния регион и културно-историческите забележителности, които се намират в Южна Румъния и Северна България, както и повишаване на туристическия поток в региона, посочи Таслаков.

Той съобщи, че са организирани обучения по дигитална компетентност, създадени са проекти по програмата “Еразъм”, по които и в момента се кандидатства. “С гордост мога да кажа, че фондацията имаше успешно участие в създаването на всички местни инициативни групи на територията на област Плевен”, посочи Христо Таслаков.

Той отчете и работата по програмата “Добро управление”, по която фондацията беше бенефициент по ос “Прозрачна и ефективна съдебна система”. Направихме сравнителен анализ между законодателството, свързано с пътните нарушения и катастрофи в държавите от ЕС и в България. Основните събития бяха в София с ръководителите на КАТ и външно министерство, в Плевен също имаше събития с Асоциацията за пътна безопасност, посочи Теслаков. Той съобщи, че фондацията изпълнява проект по програмата за гражданско общество заедно с община Пирдоп. Имаме подадени два проекта по Дунавската програма и по предстоящата Трансгранична програма, съобщи още той.

Ралица Таслакова, председател на сдружение “Местна инициативна група – Плевен”, каза на конференцията, че фокусът през изминалия програмен период беше повишаване на гражданското участие в местната власт и по -специално неформалното обучение на младите хора. През 2021 г. екипът на сдружението е изпълнил проекта “Разработване на правила за конституиране на младежки омбудсман в българските общини с цел повишаване на младежкото участие в местното самоуправление”. Идеята е свързана с осигуряване на възможност младите хора да вземат участие във формулирането, мониторинга и изпълнението на нашите политики на местно ниво, което е и приоритет в стратегията за ЕС за младежта в периода 2019 -2027 г., по която България има поет официален ангажимент, посочи Таслакова. Тя подчерта, че в България все още няма установена ясна политика за представителство на младите хора в местен, регионален и национален план, което е изключително важно за тях. С овластяването на техен представител в лицето на общински омбудсман, младежите ще започнат тези процеси и ще имат отношение към местните проблеми на конкретната община, в която живеят, посочи председателят на сдружението.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button