Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЕкологияНовиниТОП новини

Приключи успешно проектът за екологосъобразен обществен електротранспорт

Община Плевен приключи успешно проект за екологосъобразен обществен електротранспорт в областния град. Инвестицията е от 15,2 милиона лева, съобщиха от общината.

От тези средства безвъзмездната финансова помощ от Кохезионния фонд е 10,7 милиона лева, съфинансирането от националния бюджет е 1,8 милиона лева, а съфинансирането от Община Плевен е 2,5 милиона лева.

Ръководителят на проекта Мирослав Илиев поясни, че са доставени 14 броя нови електрически автобуси “Соло” и 14 броя бавнозарядни станции към тях, допринасящи за нарастване на населението, обхванато от мерките за намаляване на количествата на фини прахови частици и азотни оксиди. Това е повишило качеството на предлаганата транспортна услуга и е осигурило удобство и привлекателност за пътниците. Намалени са разходите за електроенергия и поддръжка на подвижния състав на общинската фирма “Тролейбусен транспорт”. Проектът постига намалени нива на вредни емисии и газове и подобряване качеството на атмосферния въздух, както и намалени нива на шумовото замърсяване на близо 100-хилядния областен център.

Ангел Несторов, управител на “Тролейбусен транспорт” (партньор по проекта), отбеляза предимствата на новите превозни средства – по-лесна поддръжка, по-рядко авариране, по-лесно намиране на квалифицирани шофьори, намалена консумация на енергия.

Стефан Милев – заместник-кмет в направление “Проекти и хуманитарни дейности”, е категоричен, че са постигнати целите на проекта за изцяло екологично чист масов градски обществен транспорт – нулеви вредни емисии, намаляване на шума и вибрациите, опазване на околната среда, повишаване използването на обществения транспорт от гражданите на Плевен. Той припомни, че тролейбусната мрежа е допълнена и разширена с три нови основни градски линии.

Всички експерти в Плевен са на мнение, че общата цел на екопроекта е постигната – подобряване качеството на атмосферния въздух посредством намаляване нивата на фини прахови частици и азотни оксиди и достигане на утвърдените норми.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button