Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини
Популярно

Над 500 ще бъдат участниците във фолклорния фестивал „Гергьовски люлки 2023“ в град Левски

Интересът към фолклорното събитие  в град Левски, което популяризира фолклорното  наследство  на северняшката фолклорна област и през тази година е голям.

Над 500 ще бъдат участниците във фолклорния фестивал „Гергьовски люлки 2023“ в град Левски, стана известно след изтичане на срока за подаване на заявка за участие. Това научаваме от Петя Чолакова –гл. експерт „Образование, култура и спорт” при Община Левски.

Своето желание за участие във фолклорното събитие са заявили  певчески и танцови състави, индивидуални изпълнители и оркестри към народни читалища, училища с изучаване на народно творчество, частни музикални школи от Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Белене, Летница и други от Северняшката фолклорна област.

Радостно е, че ще има и много инструменталисти с изпълнения на тамбура, кавал  и гайда за ценителите на българското фолклорно богатство.

За девета поредна година фолклорен фестивал „Гергьовски люлки 2023“ ще представи красотата и багрите на вековната българска традиция в град Левски на 1 май. Откриването ще бъде в 9.00 ч. в парковата зона до Общината с възпроизвеждане на гергьовския ритуал, народната традиция на Гергьовден по нашенски.

Конкурсната програма ще започне  в 9.30 ч.  в новия Летен театър при  НЧ «Георги Парцалев 1901» и ще продължи през целия ден до вечерта.

По традиция журито ще бъде с председателпроф. д-р Тодор  Киров, дългогодишен ръководител на катедра „Музикален фолклор и хореография“ в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство гр. Пловдив.

Предвидени са и много медали и награди. Специални награди  ще присъдят кметът на Община Левски, журито и спонсорите на фестивала.

Източник: BG Север – Новини на часа – Информационен сайт

Подобни публикации

Back to top button