Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовини

Днес е Светла сряда ! Църквата почита Свети Йоан Богослов

Светла Сряда или Празна Сряда е третият ден от Светлата седмица след Великден.

Този ден е свързан с различни обичаи за плодородие, дъжд, предпазване от градушка, бродници и лоши болести.

На Светла сряда църквата почита и паметта на Преп. Йоан Ветхопещерник. Свети Йоан Богослов, един от любимите ученици на Исус Христос, който пръв повярвал във Възкресението му.

Той е бил най-близко до Богочовека в Гетсиманската градина, на Тайната вечеря, а така също и на Разпятието Христово. След възкресението си Господ се явявал много пъти на своите ученици, пръв го познал Йоан.

На този ден сред рупците в Странджа се изпълнява обичаят Мара Лишкина, а в Дупнишко, обичаят Ладино хоро.

В играта Ладино хоро девойките се хващат за ръце и образуват кръг, а две от тях държат кърпа над веригата. На три пъти те разсичат хорото и всяка мома се провира през арката от кърпи.

Другите наоколо пеят песен, която е адресирана към последната мома в редицата и в нея предричат за какъв момък ще се омъжи тя – за коняр, за овчар или за говедар.

При обичая Мара Лишанка се взимат от три млади булки по един чехъл с различен цвят и се напъхват един в друг. Така се оформя кукла, наречена Мара Лишанка, забражда се и се накичва като булка със сребърни невестински накити – титрици.

Следва избирането на мома, която трябва да е лазарувала и да има живи родители. С обредни песни момите отиват в средата на селото и се разделят в две редици, хванати за ръце.

Две по две девойките започват диалог с Мара Лишанка – с момата, която носи куклата, и пеят песен. Мара Лишанка им отговаря и диалогът продължава, като си предават куклата една на друга.

После момите, придружени от ергени и други жени и мъже от селото, отиват на реката, “окъпват” куклата, измиват си лицата и се връщат в селото.

Този обичаи се прави за плодородие и дъжд, за да се предпазят момите да не ги залюби змей и за да раждат деца булките.

Източник: Плевен прес | Новини и актуална информация Плевен

Подобни публикации

Back to top button